Magamról
Köszönöm, hogy meglátogatta a régi honlapomat.
Aktuális információkat itt talál:

https://kocsisbicskak.hu/


Kocsis Ferenc vagyok.1966-ban születtem Debrecenben. Az erdőspusztai tanyavilághoz tartozó Fancsikán nőttem fel. Szüleim, nagyszüleim, minden ismert felmenőm gazdálkodással foglalkozott. A természet közelsége és a hagyományok tisztelete korán megérintett, így érthető, hogy magam is a mezőgazdász pályát választottam. 1992-ben végeztem a Debreceni Agrártudományi Egyetemen.
A kézműves szakmák iránti fogékonyság is korán kialakult bennem. Gyerekkoromban, mint minden parasztgyerek, állandóan fúrtam- faragtam. Szememben a mesterembereknek volt igazi tekintélye. Lenyűgözött pl. az ismerős kovácsmester, 8 éves koromtól bejártam a műhelyébe. Az sem riasztott vissza, ha időnként vérző sebekkel távoztam. Első késemet 10 éves koromban, szükségből készítettem. Mivel előtte már többet elhagytam, kockázatos lett volna a konyhából újabbat elcsenni. Késre pediglen, feltétlenül szükségem volt. Miután osztálytársaimat hasonló szükség gyötörte, elkezdődött késkészítői karrierem. Évek folyamán megismerkedtem Szoboszlai Gábor, rézművessel és Polyák Imre késes mesterrel, akik valóban megismertettek a szakma titkaival. A tudásom egyre gyarapodott, ám az egyetem elvégzéséig mindez csak szabadidős tevékenység maradt. 1993. óta rendszeresen zsűriztetem munkáimat a Népi Iparművészeti Tanácsnál. 1996-ban megkaptam a népi iparművész címet, ekkortól -feladva mezőgazdász szakmámat- ez lett megélhetésem forrása. A nagy múltú debreceni Késes céh hagyományait folytatva akkoriban elsősorban fémberakásokkal, kakas motívumokkal, nap szimbólumokkal gazdagon díszített nyelű pásztor-bicskákat készítettem.Emellett miután a vadászok is gyakran megkerestek, az ő munkájukhoz szükséges kések is kikerültek a kezeim közül.A formavilágot illetően egyre inkább saját stílusom alakult ki, mely ötvözi a népművészetben máig fellelhető keleti hagyományokat, a modern ízlésvilággal. 2001-től tagja vagyok a Magyarországi Kovácsműves Céhnek, 2004-től alapító tagja a Magyarországi Késmíves Céhnek.Célom a gyűjtők igényeit és saját elvárásaimat kielégítő, különleges kidolgozású kések készítése.


Az egyedi munkák mellett széria késekkel is foglalkozom. Ezen termékeimnél törekszem az esztétikumra és a természetes nyél anyagok használatára, de a funkcionalitást és a megfizethetőséget tartom a két legfontosabb szempontnak.Mára a tevékenységem fő profilja nem a bicskakészítés lett. Akkor művelem, ha van szabad kapacitásom.

(A bemutatott képek ízelítőül szolgálnak. A rajtuk szereplő kések jelenleg nincsenek készleten.)


© Kocsis Ferenc<br>Kocsis Ferenc minden jogot fenntart magának honlapja bármely részének bármilyen másolásával, terjesztésével, elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatban.<br>
The owner, Mr. Ferenc Kocsis reserves all rights, copying, distributing, electronic storing, and processing any part of this homepage.

'interfectus' by jalist